Živá nebo mrtvá voda

Byla jsem se svojí dcerkou Emičkou v Národním divadle na baletu Zlatovláska, tak si pro tuto chvíli půjčím pojem živá a mrtvá voda. V pohádce jsou účinky jasné. Černobílé. V kosmetice nejdeme až tak do extrému, ale vodní fáze může znamenat buď jen prostou čištěnou vodu nebo víc. Chcete víc? 
Vodní fáze v doma vyrobeném krému může být jiná, účinná, plná bioaktivních látek, léčivá, prostě "živá". Pro kurzy i domácí kosmetiku jako takovou používám léčivou vodu od studánky sv. Zdislavy z Lemberka. Čistá, pramenitá, uchovávaná ve sklepě v chladu ve skleněném demižonu má i po roce zcela vyhovující mikrobiologický rozbor. Jednoduše řečeno, "ani se nehla". 
Kromě pramenité vody můžeme jako základ vodní fáze používat:
hydroláty
Hydrolát je vedlejší produkt, kerý vzniká pri destilaci siličnatých rostlin vodní parou. Na konci procesu dostáváme éterický olej a hydrolát. Hydrolát má svoji biologickou aktivitu, účinné látky, příjemně voní a zjednodušeně se na něj dá pohlédnout jako na homeopaticky zředěný éterický olej. Hydroláty jsou jemné, nedráždí pokožku, mohou sloužit jako výchozí vodní fáze k přípravě kosmetiky nebo přímo jako pleťové vody, také k výplachům, obkladům, kloktání apod. Jejich použití je široké a věnuji mu samostatný článek.
bylinné odvary
Odvar připravíme tak, že části rostlin dáme do vody pokojové teploty a poté přivedem k varu a vaříme cca 15 minut, pak stáhneme z  ohně a necháme 15 minut stát. Zcedíme. Odvar se nejčastěji připravuje z kořenů či jiných tvrdých částí rostlin a také z rostlin obsahujících třísloviny, neboli-taniny (mají adstringentní účinek-stahující, příkladem je dubová kůra)
bylinné nálevy
Nálev je to, pod čím si většina z nás představí přípravu čaje: rostlinu zalijeme vroucí vodou a necháme 3-15 minut louhovat podle druhu rostliny. Takto zpracováváme nejčastěji listy, květy a natě.
maceráty
Macerát je vodní výluh za studena. Voda má asi 20 stupňů, přelijeme jí rostlinu a necháme stát předepsanou dobu. Takto se zpracovávají rostliny s obsahem slizových látek, např. proskurník, podběl
Výsada i záludnost domácí kosmetiky je to, že si vytváříme malá množství, která používáme, lahvička či kelímek nám nestojí v koupelně měsíce. Výhoda je živost, čerstvost, nevýhoda je náchylnost ke zkažení. Ale i s tímto se můžeme elegantně a přírodně vypořádat. Jak na to? Jak si kosmetiku skutečně přírodně ošetřit proti zakžení se a přitom si z ní nevytvořit dvouletou konzervu? V jednom z příštích  článků...
Představte si...
šlechtična Zdislava z Lemberka žila ve 13.století na zámku Lemberk, pomocí pramene vody známého nyní  jako Zdislavina studánka prý léčila nemoci očí a kůže. Papež Jan Pavel II. ji v roce 1955 prohlásil za svatou.